Scoutfit

Welkom

Allereerst welkom bij de groep, of bijna welkom. Want als je op deze pagina bent beland, dan komt het al heel dichtbij.
Hier vind je wat uitleg over ons uniform, de Scoutfit. Bij iedere activiteit, zoals de wekelijkse opkomst, het kamp en de jaarlijkse groepsactiviteiten doe je als lid van Scouting je Scoutfit aan. Als je nog niet bent geïnstalleerd, mag je alleen de Scoutfit/trui dragen, d.w.z. zonder tekens, das en dasring. Pas na je installatie mag je je complete Scoutfit dragen. 

Alle onderdelen van de Scoutfit zijn verkrijgbaar bij de Scoutshop via www.scoutshop.nl. Op de website van de ScoutShop vind je ook adressen van de ScoutShop-winkels.

Scoutshop Hoogeveen

Wij van Scouting Hoogeveen hebben een eigen shop waar je de groepsdas, insignes, dasringen en andere kleine zaken kan aanschaffen.
 

Hoe draag je de Scoutfit?

Sinds 2010 heet het uniform Scoutfit. Dat kan de Scoutfit blouse zijn, maar naast een blouse ook bestaan uit een Scoutfit trui of Scoutfit T-shirt. Daarnaast draag je de groepsdas van de Scouting Hoogeveen. Zo ben je als scouts beter herkenbaar naar anderen. Iedereen draagt een Scoutfit blouse in de kleur van zijn of haar speltak. Op die manier zijn er zes kleuren Scoutfit blouses: rood voor bevers, groen voor welpen, beige voor scouts, brique voor explorers, roverscouts, plusscouts en bestuursleden, blauw voor waterscouts en grijs voor luchtscouts.
 

Blouse in de broek of niet?

Er zijn geen officiële regels voor het dragen van je blouse: in de broek of niet. Maar er is wel een voorkeursmanier van hoe je de Scoutfit draagt. Hoe strak je je daaraan houdt, is een keuze van de groep waarmee je op dat moment bent. Bijvoorbeeld, met de Dodenherdenking wil je iets anders bereiken dan wanneer je met een groep welpen een renspel speelt.
Op de momenten dat je eenheid wilt uitstralen, maakt het uit model Scoutfit blouse je draagt: het uniseks model of het damesmodel. Het uniseksmodel heeft aan de onderzijde een ronde langere vorm, die bedoeld is om in de broek te dragen. Voor heren (en dames die het uniseks model dragen) is het dus simpel: altijd in de broek. Bij de keuze van de damesmodel van de Scoutfit blouse is er gekozen voor een blouse die korter is dan de gebruikelijke uniseks blouse. Door het kortere model is deze lastig om in de broek te dragen. Het model is er ook niet voor bedoeld. Kortom, dames die het dames model dragen doen deze niet in de broek.

 

Oprollen mouwen

De Scoutfit heeft knoopjes op de mouw. Je kunt zo de Scoutfit naar buiten oprollen en de mouwen vastzetten met het knoopje. Er is niet vastgesteld wanneer je de mouwen oprolt en wanneer niet. Het is overwegend een persoonlijke keuze. Op officiële momenten, zoals Dodenherdenking of een installatie, is het raadzaam dat iedereen het op dezelfde manier doet. Je wilt dan eenheid uitstralen. Laat de keuze die je maakt bijvoorbeeld afhangen van het weer.

Welke insignes, tekens en badges horen op een Scoutfit en waar zitten ze precies?

In het huishoudelijk reglement is precies beschreven waar welk insigne of teken op je Scoutfit zit. Officieel mogen er alleen speltaktekens, installatietekens, badges en insignes op de Scoutfit blouse gedragen worden, dus niet op het blauwe Scoutfit T-shirt of de Scoutfit trui.

  • Linkerborstzak (op het hart): Hier zit het installatieteken van Scouting Nederland. Boven de linkerborstzak zit het deelnemersinsigne van een grote activiteit, zoals de Wereld Jamboree of Nawaka. Dit insigne draag je tijdens de (voorbereidingen op de) activiteit en mag na de activiteit nog een jaar op je blouse blijven zitten.
  • Rechterborstzak: Hier zit het speltakteken. In principe draag je op elke blouse één speltakteken. Ben je roverscout en welpenleidinggevende, dan heb je twee kleuren Scoutfit blouses met elk het bijbehorende speltakteken. Boven de rechterborstzak zitten de kwalificatietekens voor leiding en wanneer je naar het buitenland gaat, draag je hier de Nederlandse vlag.
  • Rechtermouw: Deze is voor naambandjes en insignes die aangeven waar je vandaan komt: groepsnaambandje, regiobadge, nest- of ploegteken of afdelingsnaambandje.
  • Linkermouw: Deze is voor alle insignes die je verdiend hebt. Ook het gidsen- en helperteken hoort hier. De linkermouw biedt ook plaats aan herinneringsbadges van kampen en activiteiten. Ook hiervoor geldt dat ze een jaar op je Scoutfit mogen blijven zitten. Als er geen plaats meer is op je linkermouw en je wilt er een nieuw aandenken bij plaatsen, dan zul je er dus eerst één af moeten halen, want de rest van je blouse is leeg.

Tenslotte, er zitten geen badges op je rug of iets dergelijks. Voor funbadges, zoals de welkomstbadge, themafiguurbadges en de spreekbeurtbadge is geen officiële plek afgesproken. We adviseren hiervoor de afspraken binnen de groep te volgen. Doe daarvoor dus navraag bij je leiding. Sommige scouts kiezen er ook voor deze badges op bijvoorbeeld een kampvuurdeken te bewaren.